Stěhování aneb koupě jiné nemovitosti opět na hypotéku

Stěhování aneb koupě jiné nemovitosti opět na hypotéku

Dům žlutýZměnila se u vás životní situace tak, že je vám vaše současné bydlení malé a chcete si pořídit větší byt nebo dokonce rodinný dům? A zároveň současné bydlení máte na hypotéku a nové bydlení chcete opět financovat pomocí hypotéky?

 

Nebudete první ani poslední, kdo si chce pořídit lepší bydlení a nemá na účtu dostatek finančních prostředků. Jakým způsobem se taková situace dá řešit?

 

Pojďme si to ukázat na modelovém případu: Bydlíte v Praze v bytě (2+1) o velikosti 55 metrů čtverečních, cena tohoto bytu je 2,5 mil Kč, hypotéku máte ještě ve výši 1,6 mil Kč a měsíční splátka hypotéky je 12.000,- Kč. A chcete si pořídit buď byt v Praze (4+1) o velikosti 90 metrů čtverečních nebo rodinný domek za Prahou, cena nové nemovitosti je 4,5 mil Kč. Na účtu máte rezervy ve výši 600.000,- Kč.

 

Jaké jsou možnosti?

Prodat nejdříve váš byt, doplatit hypoteční úvěr, na přechodnou dobu jít bydlet do nájmu, a pak v klidu hledat novou nemovitost.

Tato varianta je dobrá v situaci, kdy nemáte dostatečné příjmy, abyste mohli mít dvě hypotéky zároveň. Výhoda této varianty je ta, že víte, jak velkou hypotéku si budete brát, protože z prodeje bytu jste doplatili hypotéku, zaplatili daň z nabytí nemovitých věcí a víte, kolik peněz máte na účtu. Číselně to vypadá tak, že z prodeje vám zůstalo 800.000,- Kč, k tomu vaše rezervy 600.000,- Kč, na účtu tedy máte 1,4 mil Kč. Na koupi nemovitosti můžete použít až 1,2 mil, zbytek je vhodné si ponechat jako finanční rezervu. Nevýhodou této varianty je dvojí stěhování.

 

Prodat nejdříve váš byt, zároveň však už mít vyhlédnutou novou nemovitost. K předání prodaného bytu novému majiteli dojde až ve chvíli, kdy jste vlastníky nové nemovitosti a jste přestěhovaní.

Tato varianta by se dala přirovnat ke známému filmu Kulový blesk. Je zde hodně faktorů, které můžou celý proces zkomplikovat nebo dokonce zastavit. Vše je potřeba pečlivě načasovat a naplánovat. Zároveň je třeba počítat i s tím, co se stane v případě, když něco nedopadne podle vašich představ. Tato varianta je pro odvážné, nejlepší je, pokud se chce kupující nastěhovat například až za rok, tedy že k předání bytu dojde až za dlouhou dobu.

 

Koupit novou nemovitost a pak  v klidu prodat vaši první nemovitost.

Tato varianta je dobrá v situaci, kdy máte dostatečné příjmy a můžete si dovolit mít po přechodnou dobu dvě hypotéky zároveň. Pokud bonitně procházíte, pak si půjčíte 4,05 mil Kč (90 % hodnoty nemovitosti), v klidu se přestěhujete a potom  v klidu prodáte vaši první nemovitost. Jedná se v podstatě o ideální variantu, nejkomfortnější. Rezervy vám zůstanou ve výši 150.000,- Kč. Po prodeji bytu peníze použijete na částečné splacení nové hypotéky.

 

 

Každá z těchto variant má své pro i proti. Z pohledu financování hypotékou je třeba vše pečlivě zvážit a propočítat. Nabízí se totiž možnost financování pomocí hypotéky s roční fixační dobou, pomocí hypotéky s možností mimořádných splátek a nebo s pomocí offsetové hypotéky, tedy hypotéky se zápočtem úspor. Výhodnost jednotlivých hypoték se díky změnám úrokových sazeb a akčních nabídek bank v čase mění.

V případě, že budete chtít pomoci s řešením financování vašeho bydlení, klidně se na mě obraťte.

Vladimír Švorba, tel: 724 689 958, email: vladimir@svorba.cz