Dostupnost bydlení v období vysokých úrokových sazeb

Dostupnost bydlení v období vysokých úrokových sazeb

Jak dostupné je v současné době vlastnické bydlení? Pojďme se na to podívat.

Základní úroková sazba stanovená ČNB vzrostla 1.dubna na 5 %. Tak vysokou základní úrokovou sazbu jsme v ČR neměli od října 2001, kdy 2T REPO sazba byla 5,25 %.

.

V roce 2001 tedy byly vyšší sazby než dnes, bylo však možné získat hypotéku s LTV 100 % a neřešily se úvěrové ukazatele DTI a DSTI. (LTV = poměr zástavní hodnoty nemovitosti a výši úvěru, DTI= poměr výše úvěru k čistým ročním příjmům, DSTI= poměr měsíční splátky úvěrů k čistým měsíčném příjmům)

.

Dnes je LTV zastropováno na hodnotě 80 % (90 % pro mladší 36 let).

DTI je zastropováno na hodnotě 8,5 (pro mladší 36 let to je 9,5)

DSTI je zastropováno na hodnotě 45 % (pro mladší 36 let to je 50 %)

.

Všechny čtyři parametry, tedy vysoká úroková sazba a nutnost dodržet limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI spolu s vysokými cenami nemovitostí dělají vlastnické bydlení obtížněji dostupnější než v minulosti.

Zřejmě je to dobře, realitní šílenství v minulých letech by mělo přestat.  

.

Největší dopad na zhoršení dostupnosti bydlení má zcela nepochybně ukazatel LTV. Vlastní zdroje 20 a více procent (když nevyjde odhad nemovitosti podle představ) je zásadní požadavek. Majetek se však dá vybudovat i jinak, než jen přes vlastnické bydlení. A bydlet v nájmu není ostuda.

Chcete mít na účtu více peněz, mít spokojenou rodinu, ušetřit peníze na dovolenou a nechat vaše peníze vydělávat další peníze?

Vyplňte formulář níže, budeme se vám věnovat, jak nejlépe umíme, dostanete od nás zdarma nezávaznou online nebo telefonickou konzultaci z pohodlí domova, při které vám poradíme, jak získat peníze navíc a ušetřit tak peníze na dovolenou nebo na dárek pro manželku.