Když se sny ztrácejí

Když se sny ztrácejí

Stavba vysněného domu někdy přináší složité situace, které se obtížně řeší. Jeden příběh vám dnes popíšu.

.


Oslovil mě pan Novák s tím, že si koupil pozemek na úvěr a začal už i stavět svůj vysněný dům, ale nyní se dostal do problémů a potřeboval by pomoci. Nejmenovaná stavební spořitelna modré barvy mu totiž neumožní čerpání druhého úvěru, na výstavbu, kvůli podmínce v obchodních podmínkách a nutnosti znovu doložit příjmy. Což je zásadní problém, když máte dům rozestavěný a peníze vám docházejí.

.

Pan Novák měl celkem zajímavé příjmy, některé mu však stavební spořitelna neuznala. Jednalo se například o příjmy z DPP, daňového přiznání (OSVČ) a pronájmu. Pravdou je, že příjmy z DPP vám uzná málokterá banka nebo stavební spořitelna. Ohledně daňového přiznání, rozhodovat může mimo jiné i doba podnikání (datum založení živnosti). U pronájmu, v případě, že klient použije na výdaje odpisovou metodu, pak u některých bank může být tento příjem téměř nulový, zatímco u jiných bank může být výsledný příjem i desetitisíce měsíčně.

.

Stavební spořitelna, u které měl pan Novák úvěr, uznala panu Novákovi pouze příjem ze zaměstnání a zároveň chtěla doložit, že se manželka vrátila do zaměstnání, rok po narození dítěte. (Je třeba říct, že pan Novák upozorňoval obchodního zástupce stavební spořitelny při vyřizování žádosti o úvěr, že s manželkou plánují potomka a struktura příjmů se jim změní, příjem ze zaměstnání manželky v době čerpání zřejmě nebude.)

.

Tato podmínka byla ze strany pana Nováka obtížně splnitelná, a tak potřeboval řešení, jak z toho ven. Nechtěl totiž, aby se manželka musela rychle vrátit do zaměstnání. Dcera má přednost. Návrat do zaměstnání je v plánu, až bude potomek chodit do školky.

.

Dal jsem se tedy do hledání řešení, aby se stavba rodinného domu nestala noční můrou.

.

Jako první jsme ověřili, jestli nebude ze strany stavební spořitelny vůle uznat některé příjmy klienta, aby pan Novák své úvěry nemusel refinancovat. Vůle na straně stavební spořitelny však bohužel nebyla.

.

Následně jsem se tedy dal do rozboru, které banky panu Novákovi podle svých metodik uznají takovou kombinaci příjmů, aby bylo řešení bonitně průchozí. Nebylo to jednoduché, ale podařilo se najít banku, kde to bonitně prošlo, s celkem výraznou rezervou. První krok na cestě k cíli jsme tedy splnili.

.

Druhým krokem bylo vyřešit problém plynoucí z toho, že dotčená stavební spořitelna úmyslně nevydává souhlas se zřízením zástavního práva pro banku financující splacení úvěru. I to se naštěstí podařilo vyřešit, díky pomoci rodičů a dozajištění úvěru jinou nemovitostí, která pokryla úvěr na refinancování.

.

Dalším krokem bylo dát dohromady všechny potřebné podklady, domluvit se s odhadcem na vypracování ocenění nemovitostí pro banku a všechno to zkoordinovat tak, aby to bylo do určitého termínu v bance. Jen tak totiž mohl klient získat úrokovou sazbu, kterou měl slíbenou při podpisu žádosti o úvěr. Banka totiž mezitím úrokové sazby o něco zdražila.

.

I tento krok se podařil a čekali jsme na schválení úvěru. Čekání se trochu protáhlo, letos jsou ty lhůty o něco delší než obvykle. Výsledek byl „Schváleno!“.

.

Pan Novák s manželkou si tak mohli oddechnout a nemuseli nic měnit na svých plánech ohledně výstavby rodinného domu. Výstavba pokračuje podle plánu a problém s financováním je zažehnán. Manželka se může plně věnovat dceři a nemusí chodit na plný úvazek do zaměstnání.

.

Přibližně do roka bude kolaudace. Tak ať se dobře bydlí.

.

Chcete mít na účtu více peněz, mít spokojenou rodinu, ušetřit peníze na dovolenou a nechat vaše peníze vydělávat další peníze?

Vyplňte formulář níže, budeme se vám věnovat, jak nejlépe umíme, dostanete od nás zdarma nezávaznou online nebo telefonickou konzultaci z pohodlí domova, při které vám poradíme, jak získat peníze navíc a ušetřit tak peníze na dovolenou nebo na dárek pro manželku.