Proč 83 % lidí nemá správně nastavenou hypotéku?

Proč 83 % lidí nemá správně nastavenou hypotéku?

bytovydum1Pokud máte hypotéku nebo jiný úvěr na bydlení, patříte mezi malou skupinu lidí, kteří mají hypotéku nastavenou správně anebo spíš patříte mezi ty, kteří nemají příliš dobře nastavenou hypotéku?

Dle vlastního dotazníkového průzkumu na internetu má jen 17 lidí ze 100 správně nastavenou hypotéku a 83 lidí ze 100 má v nastavení hypotéky rezervy.

 

Při hodnocení, jestli je hypotéka správně nastavená  nebo ne, se berou v potaz následující ukazatele:

 

  • Vliv na měsíční cash-flow (splatnost úvěru ideálně co nejdelší)
  • Procentuální výdaj oproti příjmům (splátka hypotéky maximálně do 30 % vašich příjmů)
  • Výše krátkodobé likvidní finanční rezervy (krátkodobé finanční rezervy minimálně ve výši 4 měsíčních příjmů)

 

Teď opustíme odborný svět a podíváme se na nevhodné nastavení hypotéky laickým pohledem.

 

Bod číslo 1

Manželka (přítelkyně) má nějaké požadavky, obvykle nemalé a chlap musí ty požadavky vyřešit. Mezi standardní požadavky patří pěkné bydlení, dost peněz na normální život, občas nějaká ta pěkná dovolená a tak podobně. Zkrátka, pro klid v rodině je lepší, když platíte za bydlení co nejméně peněz a máte plnou peněženku. Vezměte si příklad z Ela Bundy. 🙂

 

Bod číslo 2

Tento bod souvisí s bodem číslo 1. Manželka (přítelkyně) může mít i požadavky nadstandardní. A pak je třeba důkladně zvážit, zda takové požadavky dokážete splnit.  Pokud by například 50 % všech příjmů šlo na splátku hypotéky, může to být do budoucna velmi zajímavé, ovšem v negativním pohledu. Do budoucna by to mohlo přinést hodně smutku do rodiny. Žít na vysoké noze lze, ale pokud se něco pokazí, pak bývá dopad na zem velmi tvrdý.

 

Bod číslo 3

Všechno něco stojí. Rozbitá pračka, porouchané auto, zastaralá televize, nové šaty pro manželku, školní výlet pro děti a tak dále, však to jistě všichni znáte. Když máte dost peněz pod polštářem, tak se tak nějak lépe se spí. A pokud jich je tam málo,  přibývají starosti, hádky, vrásky a tak dále.

 

Dobrá rada závěrem, pokud chcete mít správně nastavenou hypotéku, obraťte se na mě nebo na jiného zkušeného poradce. Rád vám pomohu v řešení jednoho z velmi důležitých rozhodnutí v životě. Málokdy děláte rozhodnutí, které má obrovský vliv na vaši budoucnost.

Vladimír Švorba, tel: 724 689 958, email: vladimir@svorba.cz

 

    Vaše jméno (vyžadováno)

    Váš email (vyžadováno)

    Předmět

    Vaše zpráva